11 Eylül 2018 Salı

Büyüleyici Bir Başlangıçtan Talihsiz Bir Sona: Orpheus ve Eurydice'nin Hikâyesi

(Louis Ducis tarafından 1826'da resmedilmiştir.)

     
             Orpheus(Orfius) Yunan mitolojisinde büyüleyici bir müzisyen olarak anılırdı. Öyle ki onu dinleyen vahşi hayvanlar hemen uysallaşır, ağaçlar hatta kayalar bile Orpheus'un melodisine kendini kaptırırdı. Orpheus'un bu yeteneğine hayran bir de güzeller güzeli eşi orman perisi Eurydice(Yurodisi) vardı. Eurydice bir gün ormanda dolaşırken yarı keçi yarı insan olan Satir onu gördü ve güzelliğiyle kendinden geçti. Satir, Eurydice'ye saldırmaya çalışınca Eurydice kaçmaya başladı ancak ormanın derinliklerine doğru kaçarken kaybolunca zehirli bir yılan tarafından sokularak öldü. O artık yeraltı dünyasında Hades'in himayesi altındaydı. Onun cansız bedenini bulan Orpheus üzüntüsünden kahroldu ve Eurydice'yi hayata geri döndürmek için yeraltı dünyasına gitmeye karar verdi.


          Orpheus gece gündüz demeden yeraltı dünyasına gidebilmek için yürüdü ve sonunda Stiks(Styx) Nehrine ulaştı; ancak bu nehirden yaşayan bir insan olarak geçebilmesi için öncelikle onu karşıya geçirecek olan sandalcıyı ikna etmesi gerekiyordu. Liriyle beraber bir ağıt çalmaya başladı ve sandalcı duyduğu bu melodiyle büyülendi ve Orpheus'u nehrin karşısına geçirdi.

                        (John Roddam Spencer Stanhope tarafından resmedilen bu yapıt 1878 yılında tamamlanmıştır.)


          Orpheus yeraltı dünyasının kapısına vardığı vakit onu yeraltı dünyasına bekçilik yapan ısırıkları zehir dolu üç başlı köpek Kerberos karşıladı. Eurydice'ye kavuşma ümidiyle yanıp tutuşan Orpheus bu korkunç yaratığın da üstesinden geldi.  Yunan Mitolojisine göre Kerberos varlığı boyunca sadece beş kez yenilmiştir ve bu yenilgilerinden birisi Orpheus tarafından liri eşliğinde uyutularak olmuştur.


(Orpheus ve Kerberos Heykeli Baccio Bandinelli tarafından 1519'da tamamlanmıştır.)

     
            Sonunda yeraltı dünyasına ulaşan Orpheus, Hades'i ve onun eşi Persephone'nin(Persefoni) karşısına çıktı; fakat Orpheus'u karşısında gören Hades hiddetlendi. Hades'in hiddeti karşısında  Orpheus yine lirine sarıldı ve hüzün dolu hikâyesini enstrümanı eşliğinde anlatmaya başladı. Orpheus'un liriyle kendinden geçen Hades ve Persephone, Orpheus'un acı dolu hislerini yüreklerinde  hissettiler ve ona Eurydice'yi hayata döndürmek için bir şans verdiler; ancak Hades bir şart koştu. Orpheus'un yeryüzüne çıkana kadar Eurydice'ye dönüp bir kere bile bakmaması gerekiyordu. Orpheus önde Eurydice arkada yeryüzüne ulaşmaya çalışırken Orpheus'un aklına şüphe düştü. Acaba niçin karısına bakmamalıydı, yoksa ölüm onun güzelliğini alıp götürmüş müydü ya da karısı onun arkasından onu takip etmiyor muydu? En sonunda Orpheus eşine bakamadığı için sürekli olarak kendini tedirgin hissetmesine dayanamadı ve yeryüzüne ulaşmaya ramak kala bir anlığına dönüp Eurydice'ye baktı ve Eurydice bir kez daha öldü.


          Tüm bu olanlardan sonra Orpheus ve Eurydice için yeryüzünde aşk yaşamanın başka bir imkanını kalmamıştı. Orpheus, yeryüzüne döndükten sonra asla başka bir kadına aşık olmayacağına and içti. Hayatında artık sadece liri vardı. Bir kayanın üstüne oturdu ve Eurydice'ye olan aşkını notalara döktü. Mitolojide Maenad ismi verilen bir grup kadın Orpheus'u fark etti ve bu kadar güzel aşk şarkıları söyleyen bir erkeğin asla kendilerine aşık olmayacağını anladıkları zaman deliye döndüler. Orpheus'u elde etme çabaları hüsranla sonuçlandıktan sonra kıskançlıktan Orpheus'un bedenini parçalayıp nehre attılar. Yeraltı dünyasına giden Orpheus artık Eurydice'ye kavuşmuştu. Bazen yan yana yürürken Orpheus öne geçer ve arkasından onu takip eden Eurydice'ye doya doya bakardı.

Orpheus'un bu trajik öyküsü ve ölümünden sonra onun lirini gökyüzüne yükseltip takım yıldızı yaptılar ve Orpheus'u ölümsüzleştirirler.
                                                                                         


                                                               (Orpheus'un parçalanmış bedeni- Henri Leopold Levy)


                            



                                                          (Orpheus'u ve lirini ölümsüzleştiren takım yıldızı Lyra)
     


KAYNAKÇA:

1) https://www.youtube.com/watch?v=zP1IAWkMA-o
2) http://www.wikizero.co/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQ2VyYmVydXM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Geyşaların Gizli Dünyası: Geyşalar Hakkında Bilinmeyenler

(Metni video halinde izlemek isterseniz link:  https://www.youtube.com/watch?v=ZO3V9lxqwkw  )      Ayırt edici bey...